Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα;;;

Τα μαρμαρα του παρθενωνα στο βρετανικο μουσειο
 
Νικήτρια με διαφορά αναδείχθηκε η ομάδα που υποστήριξε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα σε αγώνα επιχειρηματολογίας που διοργανώθηκε στο Λονδίνο.
  To debate παρακολούθησαν σε ζωντανή μετάδοση στην Αθήνα περισσότερα από 230 άτομα στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης.
  Ύστερα από μια εξαιρετικά ζωντανή συζήτηση, η πλευρά που υποστήριζε την επιστροφή των γλυπτών στην Αθήνα υπερίσχυσε στις ψηφοφορίες του κοινού τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα.
  Στο debate παρατάχθηκαν από τη μία πλευρά ο γνωστός Βρετανός ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης και τηλεοπτικός παρουσιαστής Stephen Fry και ο συμπατριώτης του βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και επικεφαλής της οργάνωσης Marbles Reunited, Andrew George, υποστηρίζοντας την επιστροφή και από την άλλη ο Βρετανός ιστορικός και επίσης βουλευτής (με τους Εργατικούς) Τristram Hunt με τον Ισπανό καθηγητή ιστορίας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Νοτρ Νταμ, Felipe Fernández-Armesto.
  Ο πρώτος ομιλητής του debate Andrew George υπερασπίστηκε την άποψη ότι τα Μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα, τονίζοντας μεταξύ άλλων, πως η επιστροφή τους είναι μια ηθικά σωστή απόφαση και όχι ταπεινωτική κίνηση για τη Βρετανία.
  Τον αντίλογο στον Αndrew George έδωσε ο Τristram Hunt, που είπε ότι η επιστροφή των Μαρμάρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «εκκαθάριση» των μουσείων, ενώ οι έλληνες θα έπρεπε να είναι περήφανοι που τα μάρμαρα του Παρθενώνα κατέχουν μια τόσο σημαντική θέση στο Βρετανικό Μουσείο.

περισσότερα...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου